Právě vyšla nová kniha Věry Tydlitátové: E-antisemitismus

Projevy antisemitismu na českém internetu ZČU, Plzeň 2013

Kniha e-antisemitismus je postavena na rozsáhlém archivu autorky, zakladatelky Ligy proti antisemitismu a přináší doposud patrně nejrozsáhlejší sondu do myšlení a aktivit soudobých českých antisemitů. Práce Dr. Tydlitátové si neklade ambice být suchou politologickou studií, ani přehledem dějin politického extremismu. Jde spíše o poněkud mrazivý přehled a souhrn produkce soudobého českého antisemitismu v prostředí internetu, doplněný komentáři a úvahami o tom, co podobná produkce asi vypovídá o společnosti, z níž pochází.

Kniha má 400 stran, je téměř výhradně postavena na elektronických zdrojích a není jednoduchým čtením. Text je členěn podle dvou linií: Za prvé, chronologické, kdy autorka postupuje od raných projevů antisemitismu v rámci radikální antikomunistické opozice po roce 1989 až k antisemitským projevům provázejícím pohřeb Václava Havla, a za druhé fenomenologické, která se zabývá jednotlivými přibližnými typy antisemitských projevů v českém prostředí a tyto dokládá příklady přímých citací. Dlouhé citované úryvky antisemitské produkce mohou být občas i dosti náročné a čtenářsky nepříjemné, ovšem kniha se s jejich pomocí snaží čtenáři přiblížit specifický způsob myšlení a vyjadřování zkoumané scény.

Za nejdůležitější přínos publikace E-antisemitismus lze považovat právě způsob, jakým je česká antisemitská scéna vylíčena spíše jako jakési podhoubí, které čerpá svou inspiraci z překvapivě široké škály domácích i převzatých zahraničních motivů a navzdory našim představám o antisemitismu jakožto výhradní součásti náboženského radikalismu, fašismu či naopak levicového radikalismu, není tato scéna optikou pravo-levé osy vždy uchopitelná. Ve skutečnosti je velmi intenzivně propojena kupříkladu i s postmoderní esoterikou. Z tohoto, mnohdy až přeplácaného podhoubí si pak jednotlivé osobnosti, hnutí a politické strany z celé šíře politického a ideového spektra vypůjčují konkrétní motivy, přičemž není výjimkou, že si tentýž motiv vypůjčí i jinak zdánlivě nesmiřitelné tábory (komunisté i neonacisté, ultrakonzervativní katolíci i příznivci New Age), které se tak ve svém způsobu nenávisti vůči Židům vlastně názorově potkávají.

Ačkoliv mnohé z prezentovaných materiálů pocházejí z naprostého okraje společnosti a za jejich vznikem mnohdy stojí trpké osobní příběhy, autorka ve druhé části knihy poukazuje i na „druhé životy“ těchto motivů a na postupný průnik těchto myšlenek i jejich autorů do diskurzu středního proudu. Kniha shrnuje některé z kauz, při nichž antisemitismus výrazněji promluvil do českého veřejného a politického života, ovšem vyvažuje je i příklady odmítavých reakcí, které tyto projevy vyvolaly. V závěru pak zaznívá varování nám všem, „slušným lidem“, kteří bychom sice odmítli spolupráci s hajlujícím neonacistou, ovšem v ideové vyprahlosti soudobého českého politického života jsme na druhé straně snadno oslovitelní sliby na jednoduchá a konečná řešení.

Zbyněk Tarant

http://www.zob.cz/?q=node%2F10741

2 thoughts on “Právě vyšla nová kniha Věry Tydlitátové: E-antisemitismus

  1. Neverici píše:

    Sestra vi ,napovi, vysvetli a pomuze pochopit pravdu

  2. vonrammstein píše:

    Kde se to dá přečíst zadarmo? Zajímá mě to, ale nebudu si to kupovat, protože tím bych Tydlitátové poslal pár korun, což naprosto nemám v úmyslu.

Napsat komentář